Bijbelverhalen in het café

12108953 976937819031762 2665346661143964390 nDe Bijbel: een boek van en voor iedereen
Wat zou er gebeuren als je de Bijbelverhalen maar weer 'gewoon' gaat lezen met ongelovigen, gelovigen, zinzoekers en verhalenliefhebbers? Gewoon omdat het grote verhalen zijn uit onze wereldliteratuur en ze onze westerse cultuur diepgaand hebben beinvloed.      
              
De verhalen gaan over ons
Maar ook omdat de verhalen tot op de dag van vandaag ontelbare mensen wereldwijd inspireren. De verhalen gaan immers over gewone mensen, zoals jij en ik, met hun mooie en scherpe kanten. Ze gaan over ons dagelijks leven van keuzes maken, samenleven, angst en vertrouwen. De verhalen vertellen ook steeds weer over een God die in mensen blijft geloven, ook als ze het geloof in zichzelf verloren hebben of de mensen om hen heen niet meer in hen geloven. De ontdekking kan dus zomaar zijn dat als je wat langer bij zo'n oud verhaal stilstaat, het meer te vertellen heeft over je eigen leven en je omgeving dan je gedacht had.

Close & slow reading
We lezen de verhalen volgens de methode van close & slow reading. Het gaat erom dat je nieuwsgierig bent, open en reflectief. Het laatste wat we jou proberen te vertellen is hoe iets zit. In de Bijbel komen we het woord 'gehoorzamen' dan ook niet tegen. In plaats daarvan gebruikt men het woord 'shema': luister. Het gaat erom dat je luistert, reflecteert en antwoordt. Het is een oefening in nauwkeurig en langzaam lezen. Wat staat er, wat wil het zeggen? Dat is dus geheel anders dan de scannende en vluchtige wijze van lezen op internet of onze mobiele telefoon. Juist door een tekst zin voor zin te lezen, krijgen we oog voor wat er precies staat en komen er 'als vanzelf' diverse thema's op tafel. De ene keer sneller dan de andere keer.


PRAKTISCHE INFORMATIE

Data
8 oktober 2017
12 november 2017
3 oktober 2017

Tijd: 20:00 - 21.30 uur
Waar: Wijnbar Paulus, Ceintuurbaan 348 Amsterdam-Zuid 
Kosten: 5 euro
Begeleiding: Buurtdominee en theoloog Marleen Kemink leidt het gesprek. Zij geeft achtergrondinformatie bij de tekst en neemt je mee op reis in het verhaal.

Klik hier voor een filmpje van Bijbelverhalen in het café!

Reactie deelnemer
"Het Bijbelverhaal wordt bekeken vanuit allerlei invalshoeken, en vooral: vanuit onze eigen perspectieven en opvattingen. Dit is geen lezing, geen preek en bovenal geen polderen: we hoeven niet uit te komen op één antwoord of interpretatie. En verder: de wijn is zalig;-)"